AI výzkumník generativních jazykových modelů

Brno, Praha, Zlín

Pro muže i ženy OZP Plný úvazek

Naším cílem je tvorba a rozvoj velkých jazykových modelů pro interní LLM platformu. Na vlastním výpočetním klastru s nejmodernějšími AI akcelerátory Nvidia H100 učíme modely ve velikosti desítek miliard parametrů. Naše zodpovědnost začíná technickým zprovozněním distribuovaného učení a končí předáním modelu do produkce. Chystáme experimenty, data, měření a neobejdeme se bez neustálého studia SOTA přístupů.

První generaci vlastních modelů máme nasazenou v provozu a modely dále iterativně rozvíjíme v obecné kvalitě i specifických vlastnostech, např. velikost kontextu, function calling, strukturovaný výstup, multimodalita nebo finetuning/preference optimization pro konkrétní downstream task. 

Jsme součástí oddělení výzkumu na vyhledávání, díky čemuž máme možnost sledovat řadu projektů týkajících se strojového učení. Samotný výzkum velkých jazykových modelů funguje distribuovaně (Praha, Brno, Zlín), přesto je řada příležitostí k setkání celého týmu, ať už pracovním nebo teambuildingovém. Úzce spolupracujeme s MLOps týmem, který se stará o LLM platformu, na které naše modely běží produkčně.

S čím se budete denně potkávat

Docker
Git
Kubernetes
Linux
Pandas
Python
PyTorch
Spark

Základní předpoklady 

  • Máte netriviální zkušenost s velkými jazykovými modely: ideálně učení nebo vyhodnocování LLM, příp. pokročilé promptování 
  • Máte dobrou znalost strojového učení, neuronových sítí a architektury Transformers 
  • Umíte programovat v Pythonu, vč. znalosti algoritmizace  

Kdo bude váš nadřízený

Veronika Krejčířová

Vedoucí oddělení výzkumu

V Seznamu jsem od roku 2016 a pořád mě to baví - práce výzkumníka je kreativní, různorodá, napínavá a dává spoustu příležitostí učit se něco nového. Málokde totiž najdete tolik zajímavých úkolů a všelijakých dat, se kterými si můžete hrát. Od doby, co vedu výzkumné oddělení, je sice hraní méně a schůzek více. Na druhou stranu ale můžu lépe ovlivňovat, na čem budeme na výzkumu pracovat a tím směřovat celé vyhledávání.

Součástí práce výzkumníka pro LLM je: 

  • Tvorba experimentů – PyTorch, HF Transformers 
  • Spouštění experimentů v distrubuovaném prostředí (multi-node) – linux, Docker, k8s, DeepSpeed/FSDP 
  • Příprava a analýza dat – python, HF Datasets, Pandas, PySpark apod. 
  • Tvorba metrik a vyhodnocování modelu 
  • Studium State-of-the-Art literatury 
  • Týmová spolupráce při řešení problému a tvorbě kódu – Git, code review  

Co nabízíme

  • Zajímavou a rozmanitou práci, řešení netriviálních problémů
  • Možnost podílet se na rozvoji velkých jazykových modelů
  • Práce s velkými daty, možnost nechat si data anotovat
  • Dostáváme věci do produkce, přímý dopad na miliony uživatelů
  • Vlastní klastr s kartami nvidia H100 a další výkonný hardware
  • Osobní rozvoj – vzdělávání, reading groups a konference (v případě zájmu i veřejné přednášky na univerzitách a akcích)
  • Sdílení znalostí a zkušeností napříč Seznamem
  • Super kolektiv a neformální a přátelské prostředí – všichni si tady tykáme a nemáme předepsaný dress code

Na co se u nás můžete těšit

Dny volna navíc
K dovolené ještě dalších 5 dnů? No fakt. Ať už chcete třeba jen lenošit nebo vás hezké počasí naopak žene ven, užijte si volno podle vašich představ.
Dovolená o týden delší
Dovolené není nikdy dost. Proto vám ke standardním 4 týdnům dovolené přidáme ještě další týden.
Home office lze dohodnout
V kanceláři bychom vás přeci jen rádi občas potkali, ať se nedivíme, kde jste se u nás vzali. Ale že jde někdy práce líp od ruky z domácího prostředí, tomu taky rozumíme. Domluvte se s nadřízeným a jistě najdete dobrý kompromis.
Interní vzdělávání
U nás se nudit nebudete. Osobnímu i profesnímu rozvoji fandíme a nabízíme nekonečně příležitostí k seberozvoji a vzdělávání, včetně pomoci od profesionálních trenérů.
Konference
Načerpejte nové inspirace a trendy, a to buď v publiku nebo rovnou na pódiu.
Ovoce do práce
Nálož vitamínů 2x měsíčně, občas i s nějakým chuťovým překvápkem.
Pet friendly
Že je maskot Seznamu pes, není úplná náhoda. Čtyřnohé kolegy vítáme, dokonce s námi chodí i na porady.
Pružná pracovní doba
Někdo je ranní ptáče a nejvíc práce udělá se svítáním, někdo zas sova a nejvíc klidu na práci má večer. Důležité jsou pro nás kvalitní výsledky, ne váš rozvrh hodin.
Technika na přání
Apple, Linux nebo Windows? Všechno máme a k dispozici dáme. A pokud už jste zvyklí na své vymazlené miláčky, pracujte klidně na vlastním zařízení a my vám budeme finančně přispívat.

Kde budete pracovat

Mapa Česko a Slovensko
Brno
Seznam.cz, a.s.
The Campus Science Park – Budova C
Palachovo náměstí 797/4
625 00 Brno – Starý Lískovec
Nejbližší zastávka je Nemocnice Bohunice. Pokud jste přijeli vlakem, na nádraží skočte do šaliny č. 8 a za 20 minut jste u nás. Parkovat lze v podzemních garážích nebo v okolních oblastech Campus Square.
Šalina
8
Bus
40 50 51 69 E56
Trolejbus
25 37
Praha
Seznam.cz, a.s.
Radlická 3294/10
150 00 Praha 5 – Smíchov
Naše centrála je velmi dobře dostupná, můžete dorazit metrem na lince B, jednou z nesčetných tramvají nebo autobusem. Autobusové nádraží Na Knížecí je hned za rohem.
Metro
B – Anděl
Tramvaj
1 3 4 5 7 9 10 12 14 15 16 20 21
Bus
123 167 191
Zlín
Seznam.cz, a.s.
Tečovská 1052
763 02 Zlín – Malenovice
Z vlakového nádraží je to k nám jen 10 minut chůze a pokud přijedete MHD, vyskočte na zastávce Malenovice, Tečovská. S parkováním není problém, pobočka má vlastní parkovací místa.
Bus
52 154 155

Kudy vede cesta do Seznamu

Koukněte, jak vypadá výběrko, pohovor nebo první den v Seznamu, ať se vaše cesta na vysněnou pozici obejde bez zbytečných škobrtnutí.

1 Zaslání životopisu

Dejte nám o sobě vědět, i když třeba hned nevíte, co by vám slušelo za pozici. Míst máme spousty a HR profíků taky, určitě něco vymyslíme.

2 Jak probíhá výběrko

Pokud vaše kvality pasují na pozici, zavoláme vám a probereme vzájemné představy o nástupu, náplni práce nebo finančním očekávání. Máme shodu? Rádi vás pozveme na první (nebo druhé) kolo pohovoru.

3 A je tu samotné výběrko

Výběrka probíhají online i offline, ale nebojte se žádného výslechu, je to spíš profesní pokec a upřímnosti si ceníme.

4 Je to tady! Nabídka práce

Do týmu skvěle pasujete a rádi bychom vás pasovali na Seznamáka. E-mailem vám proto pošleme oficiální nabídku práce, kde znova shrnujeme důležité body spolupráce. Všechno souhlasí? Prima, dejte nám vědět, že do toho jdete s námi.

5 Vítejte na palubě aneb Pre-onboarding

Skvěle, plácli jsme si na spolupráci. Smlouvu u nás můžete podepsat v den nástupu, ale jestli už se nemůžete dočkat, připravíme ji k podpisu i dřív. A rovnou můžete nasát informace na dobrém kafi s někým z budoucího týmu.

6 Hurá, váš první den v Seznamu

Každý začátek měsíce vítáme všechny nováčky u nás na centrále v Praze. Vyřešíme potřebnou administrativu, předáme vám techniku, seznámíme vás s kolegy a nakonec vás provedeme po našem labyrintu.

7 Adaptace aneb jééé, funguje to!

Na začátku to vypadá možná trochu chaoticky, ale nebojte, máme promakaný systém školení pro každou pozici, takže co neumíte, rádi naučíme.

8 Umíte vše levou zadní? Pak je tu interní vzdělávání

Po rozpačitém začátku jste už profíci v oboru, gratulujeme. A protože umět všechno je nuda, náš tým trenérů vám rád poradí s dalším rozvojem. A nabídka je nekonečně bohatá, vybrat si můžete z našeho e-learningu nebo školení přímo na míru.

Časté dotazy

Jak produktový management funguje ve Vyhledávání?

Tým Vyhledávání ve zkratce řeší, aby lidé na dotaz dostali to, co hledají. Za tímhle jednoduchým shrnutím ale stojí mravenčí práce. Na dotaz poskytneme až 10 dokumentů, ze kterých se staví výsledek vyhledávání, a to v takovém pořadí, aby uživatel co nejdříve spokojeně řekl “ahá.” To s sebou přináší spoustu zajímavých problémů. Třeba když někdo napíše do vyhledání “restaurace”, co bychom mu měli nabídnout? Přehled restaurací v okolí? Recenze restaurací? Etymologii slova “restaurace”? Problémy, co řešíme, jsou velmi nestrukturované a velmi těžko uchopitelné. A to je pro nás dělá extrémně zajímavé. Nutno dodat, že nejsme typičtí produkťáci, ale spíše “decision making data scientist”. Velkou část práce trávíme hrabáním se v datech a až podle našich závěrů z nich uděláme rozhodnutí.

  • Naše projekty se odvíjí od aktuální vize celého Vyhledávání. Například teď chceme poskytovat jasnější a důvěryhodnější odpovědi, proto se zabýváme důležitostí slov v dotazech, jak lépe vyhodnotit, jestli je stránka důvěryhodná, nebo jak rychleji návštěvníka nasměrovat na správnou stránku, kterou hledá. Aktuálně také pracujeme na rychlejší identifikaci “nadějných” stránek, ve kterých se nachází odpověď. Musíme tedy umět zhodnotit více než miliardu stránek na českém internetu ve velice krátkém čase a vybrat z nich ty nejrelevantnější. Abychom dokázali rychle hledat mezi takovým množstvím stránek využíváme tzv. invertované a vektorové indexy. Ve vektorových indexech jsou dané stránky uloženy ve formě vektorů vytvořených pomocí sémantických jazykových modelů. Tyto indexy nám pomáhají hlavně ve chvílích, kdy daná stránka neobsahuje přesně slova z dotazu, ale slova sémanticky blízká.
  • Základem veškeré práce u nás je Python a jeho knihovny, pandas, matplotlib, seaborn, sklearn, polars, pyspark. Zkrátka všechny knihovny pro práci s velkými daty a jejich vizualizací. Jakmile máme data prozkoumaná, tak trénujeme modely. A samozřejmě stále sledujeme nové technologie, které by nám s prací píchly. V týmu máme velkou svobodu v jejich použití a jsme pro (skoro) každou novinku.
  • Ve Vyhledávání využíváme spoustu lidských kontrolorů, kteří zajišťují, aby Vyhledávání fungovalo jako po drátkách. Do budoucna chceme část ručních kontrol nahradit jazykovými modely, například pro detekci špatných výsledků ve Vyhledávání. Náš vztah s LLM v naší firmě je ale spíš opačný. My totiž dodáváme podklady, se kterými LLM pracují, třeba při shrnování odpovědí. Pokud má jazykový model poskytnout dobrou a krátkou odpověď, musí od nás obdržet dobrou stránku jako podklad, z které tu odpověď vytvoří.
  • Datová centra jsou páteří veškeré naší práce. Naštěstí se o ně nemusíme moc starat, protože na to máme znalejší kolegy. Naše práce se celá točí kolem dat a čísel, takže jsme na datová centra napojení v jednom kuse. Ať už zjišťujeme, jak často uživatelům nabízíme nějaký e-shop, nebo trénujeme nový model pro rozhodování o pořadí výsledků, anebo třeba rozjíždíme nějaký monitoring, to vše řešíme přes naše datová centra.
Jak v týmu Výzkumu spolupracujeme s datovými centry?

Seznamácká interní datová centra se starají o provoz několika výzkumných Hadoop clusterů, které nám umožňují rychlé zpracování velkých a rychlých dat. Dále pro nás provozují několik GPU clusterů, ty pak umožňují trénink a inferenci stovek modelů strojového učení, včetně LLM modelů, které jsou základem služeb Seznamu.

Jak ve Výzkumu pracujeme s velkými jazykovými modely?

Encoder modely (které tvoří sémantickou reprezentaci textu) používáme v projektech často a už několik let. S Large Language Models v Seznamu nejen pracujeme, ale také je jako jedno z mála výzkumných pracovišť v celé střední Evropě sami vytváříme. Naším ambiciózním cílem je vytvořit LLM, které umí češtinu jako ještě žádné jiné. Díky velké univerzálnosti velkých jazykových modelů je potom plánujeme používat skoro ve všech seznamáckých službách. Například jejich pomocí vytváříme reklamní kampaně, chystáme se doporučovat uživatelům internetový obsah, produkty, nemovitosti, výlety a také pomocí velkých jazykových modelů připravujeme vysílání rádia.

Jaké využíváme ve Výzkumu technologie?

Na projektech využíváme převážně Python (Numpy, Pandas, Polars, Dask, Scipy, PyTorch a další), Spark, Dockers, Git. Pomáháme definovat zadání, připravujeme data, učíme různé typy modelů, měříme přínos, porovnáváme přístupy mezi sebou, vysvětlujeme výstupy.

S jakými školami za tým Výzkumu spolupracujeme?

Jsme v kontaktu s technickými fakultami skoro všech českých vysokých škol. Tradičními partnery jsme už s ČVUT, VUT, MUNI a UK. Vybrané výzkumné skupiny aktivně podporujeme (například CIIRC ČVUT), s některými plánujeme společné projekty (třeba s VUT, ČVUT nebo UK). Na MUNI a UK přednášíme jako externí lektoři. Samozřejmě podporujeme také neakademickou komunitu jako MLMU, MLPrague a jiné konference a pořádáme i vlastní odborná setkání a meetupy.

Zajímá vás tato pozice?

Zajímá vás tato pozice?